Scoala de vara – Conservarea, restaurarea si punerea in valoare a Cetatii Giurgiu

Scoala de vara – Conservarea, restaurarea si punerea in valoare a Cetatii Giurgiu

La iniţiativa Primăriei Municipiului Giurgiu în perioada 14-21 iulie 2014, în municipiul Giurgiu, la pădurea Bălănoaia, se va desfăşura Școala de Vară, ediția a II- a, având ca temă: ” Conservarea, Restaurarea și punerea în valoare a Cetății Giurgiu”, în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” București, Școala Tehnică Superioară de Arhitectură din Madrid, Universitatea Alicante, Universitatea Alfonso X El Sabio.
Evenimentul joacă rolul unei platforme interdisciplinare, funcționând ca un liant între specialiștii din mai multe domenii conexe, precum arhitecți, urbaniști, arheologi, istorici, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, având ca scop scoaterea din anonimat a Monumentelor Istorice din Municipiul Giurgiu.
În speranța creării unei tradiții în Giurgiu, Compartimentul de Arhitectură Urbană și Amenajarea Teritoriului propune realizarea în anul curent a unei a doua ediții a Școlii de Vară, de data aceasta la o scară mai amplă – un Workshop Internațional.
Componenta teoretică a şcolii va fi susţinută prin prelegeri şi discuţii, de către cercetători, cadre didactice universitare, profesionişti în domeniu, invitați ai Primăriei Municipiului Giurgiu, printre care prof. arh. Javier de Cardenas y Chavarri și Santos Garcia Alvarez, reprezentanți ai Școlii Tehnice Superioare de Arhitectură din Madrid, Daniel Sirvent – Universitatea Alicante, Ignacio Gil Crespo – Universitatea Alfonso X El Sabio, conf. dr. arh. Tiberiu Florescu – decanul Facultății de Urbanism ”Ion Mincu” Bucuresti, prof. dr. arh. Sorin Vasilescu- UAUIM, arhg. Lt. col. Dan Căpățână, Ionel Cândea – dir. Muzeului Brăila, muzeograf Emil Păunescu – dir. adjunct al Muzeului Teohari Antonescu și alții.

Obiectivul general al proiectului îl constituie vitalizarea zonei Cetatea Giurgiu prin conservarea, restaurarea parțială a cetății, punerea în valoare a acesteia și integrarea în țesutul urban al orașului; identificarea modalităţilor de intervenţie în vederea stopării procesului distrugerii ireversibile a elementelor de patrimoniu, intervenţii ce vor permite demararea unor lucrări de conservare și restaurare.

Participanții vor propune dotări necesare pentru refuncționalizarea cetății și integrarea ei într-un circuit turistic, precum și o strategie de promovare și identitate vizuală. Aceste acțiuni vor duce la o creştere a potenţialului turistic şi economic al judeţului, de pe urma căruia vor putea beneficia toţi locuitorii acestuia, contribuind totodată la crearea unui mediu favorabil pentru atragerea de noi investiții în Municipiul Giurgiu.

Școala de Vară reprezintă unul dintre pașii inițiați de Primăria Municipiului Giurgiu către un obiectiv specific final, acela de a realiza o restaurare parțial / totală a Cetăţii Giurgiu pentru:
– Salvarea monumentului, prin stoparea degradărilor foarte avansate;
– Punerea în valoare a monumentului GR-I-s-A-14756, monument de importanţă locală, naţională şi internaţională;
– Includerea monumentului istoric într-un traseu turistic, datorită locaţiei favorabile – oraş port la Dunăre – revitalizarea turismului printr-o amenajare adecvată, atât celui local, cât și celui de tranzit la nivelul cerințelor actuale: în afară de crearea de noi locuri de muncă pentru comunitate, va contribui la creșterea potențialului turistic al zonei.
– Întregirea reabilitării zonei centrale protejate;
– Dezvoltarea zonei adiacente Cetăţii Giurgiu cu scopul de a fi populată, modernizată prin diferite construcţii adiacente monumentului (punct info turism, traseu turistic, etc.), favorabile turismului;
– Inserarea unor activităţi de relaxare şi petrecere a timpului liber în cadrul noului centru format prin dotări cum ar fi: ateliere de pictură, amfiteatru pentru concerte, expoziţii în aer liber, piese de teatru;
– Mediatizarea acestui tip de proiect, mai ales în rândul tinerilor, pentru a proteja și valorifica monumentele istorice din municipiul Giurgiu.
Oportunitatea reabilitării și punerii în valoare a ruinelor Cetății Giurgiu, situate în centrul Municipiului Giurgiu, constituie un obiectiv prioritar în strategia de dezvoltare a municipiului, elaborată de către primărie. Fiind o localitate cu un număr mare de monumente cu importanță locală și națională, considerăm că în acest fel putem valorifica potențialul turistic al orașului pentru ca turismul cultural să aducă venituri considerabile în bugetul local.
Rezultatele Școlii de Vară vor face obiectul unor expoziţii şi vor fi publicate pe internet, dar și într-o viitoare carte bilingvă, editată în colaborare cu UAUIM.

Ultima modificare: 03.07.2014 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul Primăria Giurgiu reprezentată la Viena, la cel de-al treilea forum SUERD

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.